何謂Glamping?
5個Q&A了解奢華露營Glamorous Camping

最近天氣轉涼,加上前排睇完套《戇 Scout 打爆喪屍城》,都真係令人心郁郁有啲想去露個營。
不過露營嘅嘢,除咗可以好似戲中3位童軍咁原始,其實都仲有其他選擇,而「glamping」就是近年最新興的一種了。

 

1. 甚麼是 glamping?
即是 glamorous camping 豪華露營咁解!係 19 世紀初時,唔少歐美有錢佬的玩意,當時佢哋最鍾意就係去森林同草原狩獵。

 

2. 邊度有得玩?
其實而家世界各地,都有依照自己的地理環境,發展出不同的 glamping 地點,可謂各有特色,當中比較受歡迎的,除咗傳統的非洲同南美之外,近年加納比海的孤島 glamping 都好受歡迎。

 

3. 咁同普通 camping 有咩分別?
雖然都係親親大自然,但 glamping 的賣點就係乾淨方便,同埋配套完善,最重要就係唔駛大家揹住個營攀山涉水。而叫得豪華,當然價錢亦都貴好多啦!

 

4. 唔駛帶營?咁住啲咩?
7個字「各處鄉村各處例」,唔同的地方都會有唔同的特色住宿,例如蒙古包、狩獵營、露營車、山洞、冰屋,甚至由火車卡、飛機改裝的「營」都有。
而編者最期待的,就係入住喺非洲同南美森林的樹屋!

 

5. 去 glamping 有咩玩?
通常去得 glamping,都係想脫離都市的繁忙生活,盡情享受大自然的寧靜舒逸,
所以同上題一樣,都可以話係視乎當地有咩特色活動,例如森林歷險、釣魚之類,當然唔少得就係舒舒服服咁瞓喺度欣賞靚景啦!

 

TEXT / Bodom
PHOTO / 網絡圖片

 

有今生冇來世│10個Glamping必去Destination

Koomen International Company Limited. 2021 © all rights reserved